Till senaste kommentaren

Går det att byta ut syltsocker med vanligt socker?

Ville göra lite fikon marmelad, men har inget syltsocker hemma. Kan jag använda mer av vanligt istället och byta ut mängden eller det funkar inte. Ska använda marmelad på en gång till att baka med.

Kommentarer

  • Hej Mikaela,

    Tack för din fråga.
    Ja du kan byta ut syltsocker med vanligt strösocker men då måste du koka din marmelad betydligt mycket längre, ca 20-30 minuter så att den blir fast som en marmelad. Eftersom du ska använda den direkt behöver du ju inte tänka på att marmeladen inte håller lika länge med vanligt strösocker som med syltsocker.

    Vänligen,
    Dansukker
    Sofia
  • Får inte tag i syltsocker , slut i affärerna. Kan jag istället använda vanligt socker med lite melatin i för konsistens och konservering? Tänkte göra tomatmarmelad.
  • Hej Anita!
    Så tråkigt att höra att Syltsockret är slut i affärerna. Om du har en Coop i närheten så säljer de vårt Eko Syltsocker som det kan vara ett alternativ.
    För att få en bra konsistens utan Syltsocker kan du koka längre, 20-30 minuter för att koka bort vätska. Socker har ju i sig en viss konserverande effekt och det är mycket viktigt att du steriliserar burkarna för att få så lång hållbarhet som möjligt. Vi använder inte melatin i våra recept så kan tyvärr inte rådge dig kring det. För hållbarhet kan en liten del citronsyra tillsättas. Ca 2 g till 500 g bär/frukt.
    Lycka till!
    Pernilla
  • Kan en använda syltsocker till rårörd sylt? Alla recept jag hittar med syltsocker kokas.



  • Hej Majken!

    När du använder Syltsocker så måste du koka din sylt i minst 2 minuter så det funkar inte när du ska tillaga rårörd sylt. Jag rekommenderar att du använder vanligt strösocker till din rårörda sylt.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • Hej! Jag skulle ta kaffe idag men hade inget socker, så jag tog vad jag hade, syltsocker. Drack lite av det men googlade sedan för att se om det var något problem med det. O svaret var att man absolut inte ska dricka det. Hur farligt är det igenligen? Mvh. Elli.
  • Hej Elli!

    Tack för din fråga.
    Syltsocker 1kg ska användas till att koka sylt och marmelad. Syltsocker innehåller, förutom socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat.
    Syltsockret kan inte ersätta vanligt bit- och strösocker.

    Hälsar Dansukker

    Ann-Louise
  • Hej har en fråga ja ska göra saft går der att göra slut på syltsocker och resten ned vanlig socker
  • Hej Ingela,

    Du ska inte använda syltsocker när du kokar saft, då kommer saften bli tjock eftersom syltsocker innehåller pektin. Koka saften på bara vanligt strösocker.

    Lycka till hälsar,
    Dansukker
    Sofia
  • Hej. Jag har med misstag använt syltsocker istället för vanligt socker i te, det såg lite konstigt ut i kopps ytan, jag tänkte att kanske skedd som jag använde för att röra teet hade olja. Men hur som helst. Jag drack några skvätt och förstod att något var fel. Behöver jag bara orolig för att jag har druckit några skvätt te med syltsocker? Är det farligt? Tack för svaret

  • Hej Mohammad!

    Dansukker Syltsocker är anpassat för sylt och kokning därav den lite konstiga ytan i ditt te. Men det är också ett socker som ska ätas och absolut ingen fara att få i sig, så du behöver inte vara orolig.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • Tusen tack för svaret! 🙏
  • Kan man använda syltsocker när man gör äppelmos?
  • Hej Kerstin,

    Tack för din fråga. Du kan använda syltsocker när du kokar äppelmos men det kan bli lite mer som en sylt/marmelad eftersom syltsockret innehåller pektin som gör moset lite tjockare/syltigare.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Varför är det fullhärdat fett i Syltsocker?

    Kerstin Strandberg
  • Hej Kerstin,

    Det finns fullhärdat fett i syltsocker för att sockret inte ska bli brunt.

    Med vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Jag äter hellre brunt socker än fullhärdat vitt. Det är ju inte alls bra för hälsan. Då köper jag inte syltsocker.
    Kerstin Strandberg
  • Hej igen,

    Det är så klart ditt beslut. Vi har också ett ekologiskt syltsocker som inte innehåller fullhärdat fett som du kan köpa på Coop.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Hej!
    Jag har kokat hallonsylt av 600g hallon och 2 dl socker, men tyvärr blev den för lös att använda till den rulltårta jag vill servera till påsk.Har köpt syltsocker men vet inte hur mycket syltsocker jag ska använda i den sylt jag redan gjort för att få den mer tjock, räcker det med 0,5 dl syltsocker som jag blandar med den färdiga sylten och kokar sedan upp detta i 2 minuter?
    Med vänlig hälsning, Elisabeth
    Elisabeth Persson
  • Hej Elisabeth,

    2 dl socker är väldigt lite socker för att få en fast sylt. Dessutom måste du koka sylten mycket längre om du bara använder vanligt socker men med syltsocker ska du kunna rädda sylten.
    I ett recept med 600 g hallon, dvs ca 8,5 dl hallon ska du helst använda minst 4 dl syltsocker för att få en fast och hållbar sylt. Så 0,5 dl skulle jag inte rekommendera. Eftersom du redan har 2 dl socker i sylten så hade jag provat att lägga till 2 dl syltsocker och koka upp minst 5 minuter. Då försvinner mer vätska från hallonen och syltsockret har en chans att verka.

    Återkom gärna om du har fler frågor.
    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.