Till senaste kommentaren

Socker % i sylter för storkonsument

Hur mycket kan jag minska på socker % för att ha  fortsatt bra hållbarhet på sylterna, idag har vi 50 % bär per kg, 33-35% socker samt resten vatten, tillsätter 0,5 g/kg natriumbensoat.
Hållbarhet 1 år
Fråga : Hur mycket kan vi gå ner i socker % för att ha 1 års hållbarhet, vad annars borde vi göra ?, tacksam för svar. V köper socker av er varje år
Vänligen Karl
Karl Granholm

Kommentarer

  • Hej Karl!

    Tack för din förfrågan.

    Du får svar även på frågan kring sylt och hållbarhet i svaret nedan 😀

    Det är fler parametrar som förändras om man ändrar sockermängden.

    Socker höjer det osmotiska trycket och sänker vattenaktiviteten.
    Detta gör att sylt behåller färg och smak intakt under längre tid än motsvarande utan socker.
    Dessutom minskas eller förhindras tillväxten av jäst, mögel och andra mikroorganismer.
    Socker har en bulkande effekt och om man minskar mängden, får man kanske tillsätta en konsistensgivare.

    Om man har en sockerhalt på 500g/kg bär ger det en vattenaktivitet på 0,97, har man 1kg socker/kg bär har man en vattenaktivitet på 0,92.
    Kokningen minskar mängden fritt vatten, alltså sänker vattenaktiviteten.

    Genom att skapa en ogynnsam kombination för mikroorganismer, minskad vattenaktivitet, ph, relativ luftfuktighet och temperatur, kan man behålla mängden konserveringsmedel.

    Hoppas du fått svar på dina frågor.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.