Sockerbetor - sockerrör?

Hej. Jag vill ha florsocker från svenska sockerbetor. Finns det? Varför använder ni så mycket rörsocker? Vi har ju betor på mycket närmare håll...

Kommentarer

 • Hej Loka,

  Tack för dina frågor.
  Vi har två olika florsocker, den vita förpackningen som är tillverkad i Danmark, på sockerbetor. Sedan har vi det ekologiska florsockret som är gjort på sockerrör, då vi än så länge bara har ekologiskt socker gjort på rörsocker.

  Intresset ökar dock för ekologiskt socker gjort på sockerbetor och därför arbetar vi intensivt på att utveckla och öka våra ekologiska odlingar i Sverige. Årets skördar av svenska och danska ekologiska sockerbetor verkar ha blivit så pass stor att vi med största sannolikhet kommer kunna erbjuda våra svenska konsumenter ett litet sortiment av ekologiskt närodlat socker, från svenska och danska sockerbetor, under hösten 2020.

  Ha en trevlig jul och återkom om du undrar något mer.
  Sofia
 • Tack för svaret. Jag undrar hur stor skillnad det är på ekologiskt och ickeekologiskt? Och på dansk och svensk odling? Det socker som är tillverkat i Danmark är väl gjort på danska sockerbetor? Eller reser betorna över sundet?
 • Hej igen,

  Skillnaden på ekologisk och icke-ekologisk odling är densamma för sockerbetor/sockerrör som för vete eller annan odling. Den danska och svenska odlingen går efter samma standard som vi har i företaget. Följ länken för att läsa mer om Nordzuckers hållbarhetstänk.

  Om det står svenskt eller danskt socker på förpackningen betyder det att sockret odlats och tillverkats i det landet som det står.

  Hoppas att detta besvarade alla dina frågor.
  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia
 • Varför finns bara ekologiskt socker på 1 kg förpackning. Borde bli billigare med 2kg:s som vabligt socker ?
  Sven Johnson
 • Hej Sven,

  Tack för ditt inlägg.
  Vi har precis gått över från ekologiskt råsocker till svensk/danska ekologiska sockerbetor. Ekologiska sockerbetor är betydligt dyrare att odla då man får ut mycket mindre per odlingshektar än vid konventionell odling och det dessutom krävs mycket manuell hantering då man inte kan använda medel för ogräsbekämpning. Det innebär att vi som producenter måste betala ett betydligt högre pris / kg (ca 3 gånger så högt) till eko-lantbrukaren än till en lantbrukare som odlar på konventionellt vid. Därför blir det i slutändan ett dyrare socker att köpa och för att inte få ett alltför högt styckepris på en förpackning har vi valt 1 kg förpackningen.

  Ett sortiment är dock aldrig statiskt och om marknaden för ekologiskt strösocker blir tillräckligt stor kan det finnas plats även för större förpackningar i framtiden.

  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.