Skillnaden mellan sylt och marmelad?

Jag har fått lust att göra marmelad i smaker som inte går att köpa, söker och hittar en hel del recept men blir förvirrad då det i samma grupp blandas sylt- och marmeladrecept. Är det egentligen ingen skillnad? Eller är inte sylt tunnare än marmelad? Kan man nyttja syltrecept och göra marmelad? Ska man göra något annorlunda?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Christine,

  Tack för din fråga.
  Traditionellt är skillnaden mellan sylt och marmelad bland annat konsistensen. Marmeladen brukar vara lite fastare än sylten. Detta beror på att de frukter som man oftast gör marmelad på innehåller mer pektin, som exempelvis citrusfrukter. Traditionellt brukar marmeladen även innehålla 50 % socker och 50 % bär medan sylten är lite mer varierande.

  Nuförtiden är skillnaderna inte lika stora då det görs lättsockrade sylter och marmelader och då det även finns mindre traditionella smaker. Annars är processen likadan och enligt våra recept blandar du bär/frukt med vårt syltsocker och kokar några minuter. Du bör kunna följa både ett syltrecept och ett marmeladrecept och få ett bra resultat.

  Lycka till med marmeladkoket.
  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia
  (Uppdaterad )
 • Tack för ett bra svar på något som jag också länge undrat.
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.