Till senaste kommentaren

Varför blir min chilisylt hård?

Hej, har försökt mig på att koka sylt på chili. Recepten jag hittar består i princip av chili, syltsocker och vinäger. Det som skiljer är mängden socker kontra vinäger. Har testat samma mängd av bägge, men också ett recept där det var en del vinäger mot tre delar socker. Kruxet är att när jag ställer sylten i kylen efter koket så stelnar den till en solid klump och går sedan inte att använda. Vad gör jag för fel?

Kommentarer

  • Hej Micke!

    Tack för ditt mail.
    Eftersom din sylt blir till en solid klump så tänker jag att du, i förhållande till mängden, använt för lite vätska. Jag föreslår att du kokar om sylten och tillsätter vatten, eftersom som jag läser, så har du inte haft något vatten i sylten tidigare. Börja med någon deciliter, beroende på mängden sylt du har, sedan kan du tillsätta lite mer vatten om sylten fortfarande stelnar.

    Lycka till med din chilisylt!
    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • Hej och tack för svar 😀
    Jag hade också en teori om för lite vätska, men reagerade just på att ingen av recepten jag hittat nämnt något om ytterligare vätska förutom vinägern. Det som däremot skiljer är koktid och huruvida man använder syltsocker eller socker + pektin. Exempel på recept nedan:

    https://www.jamieoliver.com/recipes/chilli-recipes/chilli-jam/

    Vissa nämner att man ska låta sylten svalna i 24h i rumstemperatur innan man ställer in den i kylen, kan det påverka?
  • Hej!

    Jag tror fortfarande att du måste tillsätta vätska och koka om din sylt, för att få den mindre kompakt. Pektinet i den frukt/bär man använder har också stor betydelse för hur hård respektive lös sylten kan bli, desto mer pektin desto mer kompakt sylt. Du kan testa med en liten mängd av din sylt i första omgången för att se hur resultatet blir.
    Tiden för hur länge sylten står kvar i rumstemperatur påverkar inte konsistensen på sylten.
    Man kan förvara sylt i rumstemperatur cirka 1 år men hållbarheten ökar om man förvarar sylten mörkt och kallt, vilket vi rekommenderar.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.