Till senaste kommentaren

Hur gör man för att inte få en kristalliserad kola?

Jag gör kola varje jul efter ett gammalt recept från min mormor, som även min mamma använde, och det innehåller ingen glukos.
Några gånger har jag märkt att kolorna sockrat sig efter en tid och jag minns inte att det hände med kolorna som min mamma gjorde. Ända skillnaden på våra recept är att min mamma och mormor hade i lite ättika på slutet. Jag har inte förstått vitsen med det och har därför inte haft i det. Så jag undrar:
1) Vilken funktion kan ättikan ha (ca 1 msk till en sats på 3 dl grädde)?
2) Min mamma brukade koka kolor strax före jul och sedan förvara dem i kylen? Var det därför hennes kolor inte sockrade sig? (Jag har ibland kokat kolorna 3-4 veckor före jul och jag har sällan plats för dem i kylen.)
3) Det är 3 dl socker och 1 dl sirap i receptet för en sats. Kan jag i stället för glukos öka mängden sirap och minska mängden sirap? Hur mycket i så fall? Eller är det säkrare att tillsätta glukos, hur mycket i så fall?
4) Undrar också om det har någon betydelse hur mycket man rör. Bör jag bara låta det vara efter att jag har fått allt att blanda sig? Eller bör jag röra hela tiden?
Maria

Kommentarer

  • Hej Maria,

    De flesta äldre recept på kola innehåller inte glykossirap eftersom det inte fanns på den tiden. Idag används glykossirap i de flesta av våra kolarecept eftersom det hämmar kristalliseringen, detta pga att sockerarternas fördelning ändras.

    Ättikan som din mormor och mamma använt har samma funktion eftersom den sänker ph-värdet i kolasemeten. Du kan absolut byta ut ättikan med glykossirap för att ta bort kristallisering. Att öka mängden vanlig sirap ger dock inte samma funktion. Till ditt recept kan du tillsätta 2 msk glykossirap.

    Du ska helst inte röra för mycket när du kokar kola eftersom du då rör ner det som fastnat på kanterna, vilket är kristalliserat socker som sedan kommer att göra att kolan kristalliseras.

    Du kan förvara din kola i kylen eller i rumstemperatur, det spelar ingen roll men om du förvarar den i kylen, ha den i en sluten förpackning så att kolan inte tar till sig fukt. Kondens kan ju också komma utav att du tar in och ut den ur kylen. Därför tycker jag att du kan fortsätta ha den i rumstemperatur.

    Hoppas att detta hjälpte dig att koka en riktigt god kola!
    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Tack för ett snabbt och utomordentligt utförligt svar. Det är verkligen till hjälp. Aldrig mera ska jag servera kristalliserade kolor.
    Maria
  • Hej igen,

    Låt oss hoppas på det 😃
    Ha en god jul 🎄
    //Dansukker
    Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.