Till senaste kommentaren

Kan man koka om en marmelad med Syltsocker?

Jag hällde i för mycket syltsocker och vill späda ut marmeladen med mer bär. Går det att koka om syltsocker och fortfarande få en marmeladkonsistens? Jag trodde att förpackningen var på 500 gr.
(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej Eva,

    Tack för din fråga!
    Det går bra att koka om en marmelad och tillsätta mer bär. Däremot kommer marmeladen inte att ha samma konsistens eftersom sockermängden minskar. Det är framför allt sockermängden som ger marmeladen rätt konsistens och om du tar mindre socker blir den mer som en sylt.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
    (Uppdaterad )
  • Hej!
    Min björnbärsmarmelad blev för fast. Jag kokade den med lagom mängd syltsocker men antagligen för länge. Kan jag koka om den med lite vatten för att få lite lösare konsistens fast det gått 3 dagar?

    Vänliga hälsningar
    Lotta
    (Uppdaterad )
  • Hej Liselott,

    Det går alldeles utmärkt att koka om marmeladen och tillsätta lite vatten trots att det gått några dagar.

    Vänligen,
    Dansukker
    Sofia
    (Uppdaterad )
  • Hur mkt vatten ska man späda med om man har för hård marmelad. Tomatmarmelad
    Inger
  • Hej Inger,

    Tack för din fråga.
    Det beror lite på hur mycket marmelad du har kokt men jag skulle börja med lite åt gången. Om du har cirka 1/2 l marmelad kan du hälla i cirka 1/2 dl vatten och koka upp någon minut och sedan lägga en sked med sylt på en kall tallrik för att se om konsistensen är som önskat. Annars får man lägga till lite vatten till och koka upp ytterligare någon minut.

    Återkom gärna om du undrar något mer!
    Vänligen,
    Sofia
    Sofia
  • Hej!
    Min marmelad blev för sur,kan jag koka om med mer syltsocker ?
  • Hej Nina,

    Ja du kan absolut lägga till mer syltsocker och koka om marmeladen 1-2 minuter för att få bort lite av det sura.

    Vänligen,
    Sofia
    Sofia
  • Tack Sofia för svaret !
    /Nina
  • Hej,
    Gjorde ett fantastiskt gott äpple och karamell recept på marmelad, men vet ej om den antingen kokade för länge eller om det blev för mycket syltsocker (följde receptet) då den tjocknade till sig för mycket.
    Stod i receptet att den skulle kunna hålla i flera månader utan några problem. Undrar om det är möjligt att testa att koka upp den igen fast den har stått i kylen några veckor? Och om man endast tillsätter vatten då?
  • Hej Madeléne,

    Vad synd att den blev så tjock, du kan absolut koka om den med lite vatten för att få den lite lösare. Testa med 1/2-1 dl vatten åt gången och låt koka upp någon minut.
    Med syltsocker, om du använder receptets mängd kan sylten/marmeladen hålla upp till ett år, oöppnad i ett kallt och mörkt förråd/kylskåp, i helt rena burkar. 

    Återkom om du undrar något mer,
    Dansukker
    Sofia
  • I Vissa recept med syltsocker ska marmelad kokas upp till 40 min, förstörs syltsockret av lång koktid?
  • Hej Maritha!

    Tack för ditt mail.
    Jag behöver veta lite mer om det receptet som du refererar till.
    Vilket recept ska du använda? Återkom gärna så ska jag hjälpa dig.

    Vänliga hälsningar från Dansukker
    Ann-Louise
  • Hej! Jag kokade svartvinbärssylt igår, jag hade i mestadels strösocker och ca 20-30 gram syltsocker. Jag lät sylten koka tillsammans med sockret i ca 20 min innan jag tog av det och hällde det i burkar. Och idag är sylten jättehårt som gele typ. Jag undrar om det går att rädda den på något sätt? Samma sak hände med hallonsylten men då hade jag i mest syltsocker och lite strösocker, och den sylten är också jättehård. Vad kan jag göra?
  • Hej Klara,

    Du kan absolut rädda sylten som blivit för hård. Testa att koka upp sylten igen med lite vatten så bör den bli lösare.

    Om du kokar sylt och använder mestadels syltsocker så bör du fortsättningsvis bara koka sylten i cirka 3-5 minuter. Följ gärna receptet på baksidan av syltsockerförpackningen, det är både enkelt och ger ett bra resultat.

    Soliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Har kokat portvinsgele på gelé socker. Tycker att konsistensen är för lös och undrar om jag kan koka om och tillsätta pektin? 🤔
  • Hej Anne-Jeanette,

    Tack för ditt inlägg.
    Vad konstigt att gelén inte blev så bra!
    Det går bra att antingen koka upp gelén igen, hastigt och få bort lite mer vätska eller koka upp gelén igen med pektin.

    Om du vill skicka in sockret och göra en reklamation så kan du göra det via länken:
    https://www.dansukker.se/se/kontakt/kontakt/reklamation.aspx

    Ha en bra dag!
    Vänligen,
    Dansukker
    Sofia
  • Hej jag kokade jogubbsylt med enbart syltsocker men det blev för löst, kan jag koka om sylten för att få tjockare konsistens? , jag vill inte använda pektin,  jan jag tillsätta mer socker? Tack för svar:)
  • Hej Cristina,

    Vad tråkigt att sylten blev för lös. Det går bra att koka om sylten igen, koka den då hastigt på hög temperatur för att bli av med vätskan som gör sylten lös.

    Vänligen,
    Dansukker
    Sofia
  • Kan man även koka upp  ”marmeladgodis” som stått i kylen ett dygn en gång till och tillsätta gelatin? Min är gjord på endast vindruvssaft och Dansukker gelesocker men blev på tok för lös (stelnar inte) för jag fick slut på gelésocker.
  • Hej Susanne,

    Eftersom jag aldrig har provat att koka om godis som blivit för löst så vet jag inte med säkerhet att det går. Däremot tror jag inte att det ska vara några problem och det kommer nog inte att förstöra ditt godis. Testa och se hur det blir.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • min apelsinmarmelad blev rinnig,det finns inte pektin i butiken här. jag hade syltsocker,5apelsiner o en o halv del vatten

  • Hej Elisabeth!
    När du kokar marmelad kan du tänkta att du ska ha lika mycket fruktkött från apelsin som syltsocker. Så har du 1/2 kg fruktkött från apelsin ska du använda 1/2 kg Syltsocker (som innehåller pektin) samt en 1/2 del vatten.

    Du kan koka om marmeladen och tillsatta ytterligare lite Syltsocker. Koka då upp sylten ganska hastigt på hög varme, ca 5 minuter, för att bli av med lite av vätskan för att göra marmeladen fastare.
    Lycka till!
    Pernilla
  • Hej, min tomatmarmelad med ingefära blev alldeles lös trots syltsocker och kokt ca 10 minuter kokte om idag och lade till 1 dl syltsocker. Vad är felet? Tack för svar!
  • Hej Anita!

    Tack för din förfrågan.
    Det kan bero på att de tomater du använt innehållit för lite pektin. Testa att koka om marmeladen häftigt i ett par minuter för att koka bort lite vätska eller koka om den med tillsats av Melatin (pektinpulver som säljs i små påsar i vanliga livsmedelsbutiker) enligt anvisningarna på förpackningen.

    Lycka till med din tomatmarmelad!
    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • Kokade tomatmarmelad igår. Slog upp på burkar och in i kylen. Smakade på morgonen och den var alldeles för söt. Kan jag koka om allt och tillsätta ex citron så den blir lite syrligare
  • Hej Lill,

    Det går bra att koka om marmeladen och tillsätta citron men om den är väldigt söt kanske du även ska tillsätta lite mer tomater så att den drygas ut lite och inte bara smakar syrligt. Testa dig fram så att du får den smak du önskar.

    Lycka till med marmeladkoket,
    Dansukker
    Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.