Längre hållbarhet på sylten.
Hej! När jag var liten så kokade mamma och mormor sylt som höll sig längre än ett år, vilket är någon typ av maxtid när man använder skyltsocker. Mamma kokade ju med strösocker och nåt annat som fanns i nån påse. Jag plockar gärna bär och kokar sylt, men har ingen möjlighet att frysa och koka efter hand, så måste koka allt under säsong. Då är ett år lite i kortaste laget för hållbarhet. Hur gör jag om jag vill ha längre hållbarhet för sylten? Och gäller ett år även för marmelad om jag använder marmeladsockret som ni har..
Följ inlägget
3
följare
Tack för din fråga.
Förmodligen kokade din mamma och mormor sylt med strösocker och atamon som är ett konserveringsmedel som var vanligt förr vid syltkokning.
När du kokar sylt och marmelad med vårt Syltsocker är det ett år som vi kan garantera när det kommer till hållbarheten på sylten/marmeladen. Tänk då på att förvara sylten/marmeladen mörkt och svalt. Den kan även förvaras i rumstemperatur.
Vänliga hälsningar,
Dansukker
Gäller det även blåbärssylt kokad av syltsocker.
Blåbär är ju extra känslig för värme när det kokas till sylt när det förvaras i skafferi
lena
Hållbarheten på cirka 1 år när du kokar sylt på bär/frukt och syltsocker gäller även för blåbär 🙂
Vänliga hälsningar,
Dansukker
Hur lång är hållbarheten för en öppnad burk sylt kokt med syltsocket?
Mvh Marie Bergström
För en öppnad burk är hållbarheten några månader i kylskåpet.
Vänligen,
Dansukker
Vad räknas som svalt? Jag har ca 16 - 17 grader nu på hösten i min matkällare lite kallare på vintern. Där är även mörkt. Fungerar det att förvara sylt som jag gjort på ert syltsocker?
Med svalt menar vi en temperaturer på cirka 10-12 grader. Eftersom du kan förvara sylten i rumstemperatur så går det absolut bra att ha den i din matkällare, hållbarheten blir bara lite kortare.
Vänliga hälsningar,
Dansukker
Hej!
Absolut! Ekologiskt Syltsocker 500g finns att köpa hos Coop.
Vänliga hälsningar Dansukker
Kokade jordgubbssylt med mindre mängder strösocker (4 dl för 1,2 kg bär) då bären redan var väldigt söta och saftiga.
Mvh
Tack för din förfrågan.
Sylt utan tillsatt konserveringsmedel, enbart med strösocker, håller endast en-två veckor i kylen och bör frysas in om du inte kommer äta den ganska omgående.
Däremot sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt.
Tänk också på att hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda.
Hälsar Dansukker
Tack på förhand
Alexander
Tack för ditt mejl.
Nej - hållbarheten är densamma. Mängden syltsocker påverkar sötheten.
Tänk på att förvara sylten mörkt och svalt för bäst hållbarhet och glöm inte rengöra dina burkar ordentligt.
Lycka till med ditt syltkok!
Hälsar Dansukker
Undrar om man kan använda atamon istället för natriumbensoat? Samma mängd då?
Det går bra att använda atamon som konserveringsmedel. Angående mängd så får du följa angivelsen på förpackningen. Lycka till med ditt syltkok.
Vänliga hälsningar,
Dansukker
Vad kul att du gör marmelad med vårt syltsocker och att du kan ha glädje av den så länge.
God jul önskar,
Dansukker
Det stämmer att lingon innehåller bensoesyra som gör hållbarheten längre än annan sylt kokt på strösocker. Däremot kan jag inte svara på hur lång hållbarheten blir men det är viktigt att den förvaras i kylskåpet/kallt.
Jag gissar att du menar om du skulle använda vårt syltsocker och inte strösocker som du råkat skriva för en fastare sylt? Då skulle konsistensen bli fastare men det behövs egentligen inte för att göra en fast och hållbar lingonsylt, utan strösocker funkar också bra.
Vänliga hälsningar,
Dansukker
Jag använder citronsyra i sylten.
Vilken skillnad blir det på hållbarheten på det och natriumbensoat?
Citronsyra ger inte din sylt längre hållbarhet utan används för att reglera pH-värdet. Natriumbensoat används däremot för att göra sylten mer hållbar och är det vi använder i vårt syltsocker för att få lång hållbarhet på sylten.
Vänliga hälsningar,
Dansukker