Längre hållbarhet på sylten.

Hej! När jag var liten så kokade mamma och mormor sylt som höll sig längre än ett år, vilket är någon typ av maxtid när man använder skyltsocker. Mamma kokade ju med strösocker och nåt annat som fanns i nån påse. Jag plockar gärna bär och kokar sylt, men har ingen möjlighet att frysa och koka efter hand, så måste koka allt under säsong. Då är ett år lite i kortaste laget för hållbarhet. Hur gör jag om jag vill ha längre hållbarhet för sylten? Och gäller ett år även för marmelad om jag använder marmeladsockret som ni har..
(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej Mia,

    Tack för din fråga.
    Förmodligen kokade din mamma och mormor sylt med strösocker och atamon som är ett konserveringsmedel som var vanligt förr vid syltkokning.

    När du kokar sylt och marmelad med vårt Syltsocker är det ett år som vi kan garantera när det kommer till hållbarheten på sylten/marmeladen. Tänk då på att förvara sylten/marmeladen mörkt och svalt. Den kan även förvaras i rumstemperatur.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
    (Uppdaterad )
  • Hej
    Gäller det även blåbärssylt kokad av syltsocker.
    Blåbär är ju extra känslig för värme när det kokas till sylt när det förvaras i skafferi
    lena
    (Uppdaterad )
  • Hej Lena,

    Hållbarheten på cirka 1 år när du kokar sylt på bär/frukt och syltsocker gäller även för blåbär 🙂

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
    (Uppdaterad )
  • Hej.
    Hur lång är hållbarheten för en öppnad burk sylt kokt med syltsocket?
    Mvh Marie Bergström
    (Uppdaterad )
  • Hej Marie,

    För en öppnad burk är hållbarheten några månader i kylskåpet.

    Vänligen,
    Dansukker
    Sofia
    (Uppdaterad )
  • Hej
    Vad räknas som svalt? Jag har ca 16 - 17 grader nu på hösten i min matkällare lite kallare på vintern. Där är även mörkt. Fungerar det att förvara sylt som jag gjort på ert syltsocker?
  • Hej Kerstin,

    Med svalt menar vi en temperaturer på cirka 10-12 grader. Eftersom du kan förvara sylten i rumstemperatur så går det absolut bra att ha den i din matkällare, hållbarheten blir bara lite kortare. 

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Har ni ekologisk syltsocker?
  • Hej!

    Absolut! Ekologiskt Syltsocker 500g finns att köpa hos Coop.

    Vänliga hälsningar Dansukker

    Ann-Louise
  • Hej, hur länge håller sylt som kokats på ert vanliga strösocker? Och ska det förvaras på annat sätt?
    Kokade jordgubbssylt med mindre mängder strösocker (4 dl för 1,2 kg bär) då bären redan var väldigt söta och saftiga.
    Mvh

  • Hej Mathias!

    Tack för din förfrågan.

    Sylt utan tillsatt konserveringsmedel, enbart med strösocker, håller endast en-två veckor i kylen och bör frysas in om du inte kommer äta den ganska omgående.
    Däremot sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt.

    Tänk också på att hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • Hej, jag håller på att koka lättsockrat sylt på er syltsocker, dvs 0,5 kg syltsocker till 1 kg bär/frukt. Jag undrar om hållbarheten på ett sådant lättsockrat sylt blir kortare än när man kokar 1 kg bär/frukt med 1 kg syltsocker?
    Tack på förhand
    Alexander
  • Hej Alexander!

    Tack för ditt mejl.
    Nej - hållbarheten är densamma. Mängden syltsocker påverkar sötheten.
    Tänk på att förvara sylten mörkt och svalt för bäst hållbarhet och glöm inte rengöra dina burkar ordentligt.

    Lycka till med ditt syltkok!
    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • Hejsan!
    Undrar om man kan använda atamon istället för natriumbensoat? Samma mängd då?

  • Hej Gittan,

    Det går bra att använda atamon som konserveringsmedel. Angående mängd så får du följa angivelsen på förpackningen. Lycka till med ditt syltkok.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Min marmelad har stått i kylen i ett och ett halvt år. Krusbär med ert syltsocker. Smakar kanon!
  • Hej Katarina,

    Vad kul att du gör marmelad med vårt syltsocker och att du kan ha glädje av den så länge.

    God jul önskar,
    Dansukker
    Sofia
  • Hej! Aldrig haft något problem med hållbarhet för sylt enbart med strösocker. Kokat 50 år.Håller länge. Det viktiga är och koka sylten och skumma den tills skummet slutar komma. Varma burkar och kokade lock. Vänd burken upp och ner så kommer inte luft in.
    Kerstin
  • Hej, jag har tänkt att koka lingonsylt på min mormors recept som innehåller strösocker, vatten och lingon. Där ska lingon kokas med vatten och sedan ska man röra ner ett strösocker. Hur blir hållbarheten på det? Lingon innehåller bensoensyra, är det tillräckligt för att den ska hålla sig bra länge om den står oöppnad i kylskåp? Om man skulle använda ert strösocker, skulle konsistensen då bli fastare?
    Viola
  • Hej Viola,

    Det stämmer att lingon innehåller bensoesyra som gör hållbarheten längre än annan sylt kokt på strösocker. Däremot kan jag inte svara på hur lång hållbarheten blir men det är viktigt att den förvaras i kylskåpet/kallt.

    Jag gissar att du menar om du skulle använda vårt syltsocker och inte strösocker som du råkat skriva för en fastare sylt? Då skulle konsistensen bli fastare men det behövs egentligen inte för att göra en fast och hållbar lingonsylt, utan strösocker funkar också bra.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia
  • Hej!
    Jag använder citronsyra i sylten.
    Vilken skillnad blir det på hållbarheten på det och natriumbensoat?
    Åsa
  • Hej Åsa,

    Citronsyra ger inte din sylt längre hållbarhet utan används för att reglera pH-värdet. Natriumbensoat används däremot för att göra sylten mer hållbar och är det vi använder i vårt syltsocker för att få lång hållbarhet på sylten.

    Vänliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.