Sirap till knäck

Hej!

Sitter och försöker experimentera med knäckkokning, och den saffransknäck jag precis gjorde hade (mer eller mindre) rätt smak. Däremot saknade jag den klargula färgen, som jag misstänker har försvunnit i den annars ganska bruna knäcken.

Kan man använda vit sirap (eller kanske glykossirap?) för att göra knäcken ljusare i färgen så att saffransfärgen kommer igenom på ett bättre sätt? Har ni några andra tankar kring detta?

Kommentarer

 • Hej Christer,

  Tack för din fråga.
  Det går lika bra att koka knäck med vit som ljus sirap men du kommer att känna en smakskillnad eftersom den ljusa sirapen har toner av kola medan den vita sirapen bara smakar sött. Glykossirapen är bara till för att hämma kristalliseringen och göra kolan, knäcken och glassen len och krämig, den ger ingen sötma och därför kan du inte ersätta den med vanlig sirap.

  När du kokar knäck måste du komma upp i en viss temperatur och koka massan ganska länge, det är denna process som gör att knäcken/kolan blir mörk i färgen och det kommer du tyvärr inte undan. Eftersom jag inte har testat att koka knäck på vit sirap så vet jag inte hur mycket ljusare knäcken blir, men det kan bli en lite ljusare knäck där saffransfärgen kommer igenom på ett annat sätt.

  Återkom gärna om du undrar något mer och ha en trevlig måndag!
  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.