Koka om sylt?

Jag läste här i forumet i efterhand angående att koka om hemgjord sylt/marmelad, när den stått i några veckor. På svaren verkar det som att det går bra, men jag blir osäker på om det gäller orörd sylt i oöppnad burk, samt om det i syltsockret finns någon ingrediens (pektin?) som förstörs så att den beskar smaken eller ändrar konsistensen på sylten? Jag kokade upp sylten och lät den sedan sjuda/koka på medelvärme längre än 3-5 minuter, kanske en kvart, med omrörning då och då, så att hela sylten skulle bl genomkokad. Jag tänkte att jag behövde koka den länge för att döda alla eventuella luftburna bakterier som eventuellt kommit ner i burken, plus att jag ville ha den mer marmeladlik. Jag har redan använt sylten i kanske tre veckor, men varje gång jag har använt sylten, har jag tagit en ny, ren sked. M.a.o. om jag har haft tre rostebrödmackor, har jag använt tre teskedar, en för varje nerdykning i burken. Jag har inte haft en enda finger i någon endaste syltburk! 😉

Kommentarer

  • Hej Stina!
    Ja, men då ska det inte vara några problem att koka om sylten. Att göra som du gör och använda olika skedar är bästa sättet för att få lång hållbarhet på sylt. Ingen ingrediens i Syltsockret borde påverka smaken men däremot kommer ju konsistensen att påverkas om du kokar om den och tillsätter mer syltsocker. Pektinet i syltsockret är ju tänkt att ge en tjockare konsistens så kokar du upp och tillsätter mer syltsocker kommer din sylt att tjockna ytterligare. Kokar du bara om den utan att använda mer syltsocker bör den inte påverkas. Det enda är att vatten kan koka bort vilket också kan ge en tjockare konsistens, så tänkt på det.
    Lycka till!
    Hälsningar, Dansukker
    Pernilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.