Sylt, kompott, chutney, hållbarhet?

Hej. Kan man förvara all sylt, kompott, chutney mm i rumstemepratur om man häller upp det på varma burkar, sätter på locken och ställer burkarna upp och ner en stund? Hur lång hållbarhet har dessa produkter?

Kommentarer

  • Hej Zenita!

    Tack för ditt mail och din förfrågan.
    Förvaring och hållbarhet för sylt, marmelad, kompott och chutney beror på hur de tillagas och framför allt mängden socker i receptet. Det är också viktigt med hanteringen av burkar och lock samt bärens kondition vid tillagning.

    Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i ca ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt.
    Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

    Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Fyll på burkarna ända upp till kanten och sätt sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer finns och det är dessa som kan göra att sylten möglar. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok.

     Lycka till med ditt syltkok! Hälsar Dansukker
    Ann-Louise

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.