Till senaste kommentaren

Hur mycket syltsocker behöver jag för att sylten ska ha lång hållbarhet?

Hej!
Syltrecepten som står på syltsockerförpackningen är 1 kg syltsocker till 1 kg bär och till lättsockrad sylt 1 kg syltsocker till 2 kg bär. Enligt mig motsvarar det lättsockrade receptet den vikt som normalt motsvarar klassiska syltrecept vilket sägs räcka för att inte sylten skall börja mögla.

Fråga:
1. Stämmer det att 1 kg per 2 kg bär socker räcker för att sylten inte skall mögla?
2. Finns något speciellt skäl att använda hög andel syltsocker jämfört med vanligt socker bortsett från pektinet?

Krister

Kommentarer

 • Hej Krister,

  Tack för dina frågor.
  Vårt standardrecept, 1 kg bär och 1 kg syltsocker, som står på förpackningen är det recept som är mest optimalt för en så hållbar sylt som möjligt. Detta recept tillsammans med bra rengöring av burkarna och utan kontaminering håller sylten upp till ett år. Detta recept är noggrant utvecklat av våra produktutvecklare och de har även tagit fram receptet på sylt med 2 kg bär och 1 kg syltsocker vilket också har en ganska lång hållbarhet. Inte lika länge som standardreceptet men minst cirka 6-9 månader. Använder du vanligt socker får du inte alls lika lång hållbarhet, även om du gör en sylt på 1 kg socker och 1 kg bär.

  Skillnaden mellan syltsocker och vanligt socker är att syltsockret innehåller konserveringsmedel som ger sylten längre hållbarhet. Vill du ha lägre sockerhalt kan du göra en sylt med mindre socker, men jag rekommenderar ändå att du använder syltsocker eftersom du då får längre hållbarhet.

  Hoppas att detta besvarade dina frågor och återkom gärna om du undrar något mer.

  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia
 • Hej!
  Kan standardreceptet formuleras på annat sätt? Jag läste nyss på Google att jag i stället kan använda 1liter frysta svarta vinbär och 3 dl syltsocker. Det skulle göra syltkoket enklare för mig. Kan sedan de förslutna syltburkarna stå i rumstemperatur (18-19 grader) men mörkt?
  Tacksam för svar.
  Mvh Ann
 • Hej Ann,

  Så att jag förstår din fråga rätt, hur vill du att vi ska formulera standardreceptet på annat sätt? Med dl-mått istället för kg? Eller är det något annat du tycker är otydligt?

  Du kan förvara din syltburk rumstempererat men bäst för smak, färg och hållbarhet är att förvara sylten kallt och mörkt.

  Återkom gärna så att jag bättre kan svara på dina frågor.
  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia
 • Hej Sofia!

  Jag skulle helst vilja få dl-mått i stället för kg för såväl syltsocker som mina frysta svarta vinbär och i viss mån lingon och hjortron.

  Vänligen

  Ann

 • Hej Ann,

  Tack för ditt svar.
  Jag kommer att undersöka saken kring våra recept och se vad som är möjligt att ändra på och hur baksidan av förpackningen är utformad och får sedan se hur vi kan tillmötesgå dina förslag 🙂

  Ha en härlig påsk!
  Vänligen,
  Dansukker
  Sofia
 • Ja  jag tycker det är besvärligt med denna vikt. Många kärl plus våg och stort utrymme och detta tarera våg.  Nej fram med deseliter och liter istället .Lätt som en plätt. Jag undviker numera att safta p.g.av våg på alt.
  MVH sixten
 • Hej!
  Kan man lägga till mer socker i efterhand när man har konstaterat att sylten blev för sur? Har vågat ta mindre socker under kokning och nu inser jag att det faktiskt behövdes mer
  mvh,
  Jonathan
 • Hej Jonathan!

  Det går utmärkt att tillsätta lite syltsocker eller vanligt strösocker och koka om sylten igen. Lycka till med din sylt!!

  Hälsar Dansukker
  Ann-Louise
 • Hur mycket socker behöver jag till 600 gr björnbär för att det ska bli bra
 • Hej Annika!
  Först och främst är det ju en smaksak hur söt du vill ha sylten. 600 g björnbär och 600g Syltsocker ger en söt sylt med stabil konsistens och lång hållbarhet. Om du väljer att halvera sockerhalten, alltså 600 g och 300 g Syltsocker får du en mindre söt sylt, lite rinnigare konsistens men som man kan få fastare genom dubblera koktiden, den får också kortare hållbarhet.
  Lycka till!
  Pernilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.