Till senaste kommentaren

varför är rårörssocker från andra sidan jorden mer hållbart

Jag försöker köpa hållbart, närproducerat, ekologiskt från små producenter. jag har alltid undrat varför "alternativ handeln" inte säljer svenskt ekologiskt sockerbetssocker utan rårörssocker från Karibien. Nu har jag fått ett svar. Rårörssockret är oraffinerat. kan ni ta fram ett oraffinerat ekologiskt sockerbetssocker? mvh Hélène
Helene Grönvall

Kommentarer

  • Hej Helene,

    Tack för ditt mejl. 

    Sockerbetor odlas i Sverige och rörsocker odlas i varmare klimat, som te x Mauritus och Malawi. Lite mer information om skillnad på bet- och rörsocker mm kan du läsa om på vår hemsida, Odling och produktion, där du också kan läsa mer kring produktionen.

    Nordic Sugar AB kan inte odla rörsocker lokalt, tyvärr p g a klimatet.
    Nordic Sugar AB säljer ekologiskt betsocker, 1kg Strösocker, 500g Florsocker, 500g Bitsocker mfl. Du kan läsa mer om vårt sortiment via Ekologiska produkter, på vår hemsida.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise
  • tack för snabbt svar. Det jag undrar är, om inte betsocker kan framställas i en produkt som inte är raffinerad. Det är raffineringen som hälsokostbutiker och andra som säljer mycket ekologiskt anger som orsak till att dom väljer att sälja rårörssocker från Karibien.
    Helene Grönvall
  • Hej, 

    Nej tyvärr, det går inte.
    Raffineringen som du hänvisar till används även vid tillverkning av rörsocker men i mindre omfattning, eftersom saften ur rören är enklare att hantera. Betan behöver tvättas och skäras till betsnitsel och därefter lakas sockret ut i varmt vatten.

    Hälsar Dansukker
    Ann-Louise

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.