Restprodukter av strösocker?

Hej!

På eran hemsida står det att en sockerbeta ca 20% socker. Jag undrar vad som händer med de övriga 80%? Och tar man vara på alla restprodukter eller är det något som går till svinn?

Tack i förväg!

Kommentarer

  • Hej Oskar!

    Tack för ditt mail och din förfrågan.
    Som du skriver, består sockerbetan av cirka 20% socker, men precis som många andra grödor har den också en hög vattenhalt, omkring 75 %. Under utvinningen av socker går det åt en hel del vatten, men som tur är kan vi faktiskt använda just det vatten som finns i sockerbetorna. Genom att återanvända sockerbetans vatteninnehåll upp till 20 gånger är vår produktion till 90 % självförsörjande på vatten.

    När sockret har lakats ur sockerbetorna får vi kvar en fiberrik betmassa, som efter torkning och pressning används i en rad olika sorters djurfoder. Melass är den trögflytande sirap som blir kvar i det sista steget av produktionen, då de rena sockerkristallerna bildas. Melass används som ett välsmakande och energirikt foder för bland annat kor och hästar.

    Vill du veta mer om sockerbetan så gå gärna in och läs på vår hemsida via länken nedan.
    https://www.dansukker.se/se/om-socker/haallbar-odling-och-produktion

    Hälsar Dansukker

    Ann-Louise

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.