Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sirap från socker

Hej,
Jag undrar vilka produkter som fås ut då 1 kg sockerbeta "går in" i sockerfabriken? T.ex. hur mycket melass, sirap etc som fås?

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Emma

Kommentarer

  • Hej Emma!

    Tack för ditt mail!
    Från 1 st sockerbeta, som genomsnittligt väger ca 650 g utvinner vi cirka 30 sockerbitar, d v s ca 1 kg socker från 10 st sockerbetor. Det är ca 2,5 % av betan som blir melass.

    Vänligen
    Dansukker

    Ann-Louise
  • Tack för svar! Så melassen som bildas som restprodukt vid sockertillverkning är det som sedan säljs som sirap? Eller framställs sirap även genom någon annan process?

    Tack igen!
    Med vänlig hälsning,
    Emma
    Emma
  • Hej Emma!

    Nej, melassen säljer vi som djurfoder i olika former samt till fermentationsindustrin.
    Sirap erhålls som en sidoprodukt när man tillverkar vitt socker från betsocker i vårt sockerraffinaderi.

    Vänliga hälsningar
    Ann-Louise

    Ann-Louise
  • Tack igen! Då är jag med. Angående sirapen som fås som en sidoprodukt när ni tillverkar vitt socker från betsocker i sockerraffinaderiet - Hur mycket sirap får man om 1 kg sockerbetor går in i sockerraffinaderiet?

    Med vänlig hälsning,
    Emma
    Emma
  • Hej Emma!

    Från 1 kg sockerbeta kan vi få ut cirka 192 g sirap. Med risk för att vara övertydlig - vi får antingen ut cirka 100 g rent socker eller 192 g sirap från 1 st sockerbeta.

    Vänligen
    Ann-Louise



    Ann-Louise
  • Ok, tack så mycket! Sista frågan: hur mycket är sockret respektive sirapen "värd"? Dvs hur mycket ligger avräkningspriset på för de båda produkterna (per kg producerat socker respektive per kg producerad sirap)?

    Med vänlig hälsning,
    Emma
    Emma
  • Hej Emma!

    Våra avräkningspriser baserar sig på individuella avtal med våra odlare och därmed finns det inga generalla avtal och avräkningspriser.

    Vänliga hälsningar
    Dansukker


    Ann-Louise
  • En del recept anger melass som ingrediens. Går det bra med mörk sirap i stället, eller ska jag kanske köpa en 5L dunk avsedd för hästar...?
    Mark
  • Hej Mark!

    Tack för ditt mail.

    Det går utmärkt att använda mörk sirap. Den melass som du refererar till som anges i vissa recept är sannolikt rörsockermelass. Vår melass, som du kan köpa i dunk är betsockermelass, avsedd som djurfoder. Betmelass innehåller mindre angenäma smakämnen vilket gör den olämplig till dessa applikationer.

    Vänliga hälsningar
    Ann-Louise

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.