Till senaste kommentaren

Hur mycket av olika sockerprodukter får man ut av 1 kg sockerbeta?

Hej,
Jag undrar vilka produkter som fås ut då 1 kg sockerbeta "går in" i sockerfabriken? T.ex. hur mycket melass, sirap etc som fås?

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Emma

Kommentarer

  • Hej Emma!

    Tack för ditt mail!
    Från 1 st sockerbeta, som genomsnittligt väger ca 650 g utvinner vi cirka 30 sockerbitar, d v s ca 1 kg socker från 10 st sockerbetor. Det är ca 2,5 % av betan som blir melass.

    Vänligen
    Dansukker

    Ann-Louise
  • Tack för svar! Så melassen som bildas som restprodukt vid sockertillverkning är det som sedan säljs som sirap? Eller framställs sirap även genom någon annan process?

    Tack igen!
    Med vänlig hälsning,
    Emma
  • Hej Emma!

    Nej, melassen säljer vi som djurfoder i olika former samt till fermentationsindustrin.
    Sirap erhålls som en sidoprodukt när man tillverkar vitt socker från betsocker i vårt sockerraffinaderi.

    Vänliga hälsningar
    Ann-Louise

    Ann-Louise
  • Tack igen! Då är jag med. Angående sirapen som fås som en sidoprodukt när ni tillverkar vitt socker från betsocker i sockerraffinaderiet - Hur mycket sirap får man om 1 kg sockerbetor går in i sockerraffinaderiet?

    Med vänlig hälsning,
    Emma
  • Hej Emma!

    Från 1 kg sockerbeta kan vi få ut cirka 192 g sirap. Med risk för att vara övertydlig - vi får antingen ut cirka 100 g rent socker eller 192 g sirap från 1 kg sockerbeta.

    Vänligen
    Ann-Louise



    Ann-Louise
  • Ok, tack så mycket! Sista frågan: hur mycket är sockret respektive sirapen "värd"? Dvs hur mycket ligger avräkningspriset på för de båda produkterna (per kg producerat socker respektive per kg producerad sirap)?

    Med vänlig hälsning,
    Emma
  • Hej Emma!

    Våra avräkningspriser baserar sig på individuella avtal med våra odlare och därmed finns det inga generalla avtal och avräkningspriser.

    Vänliga hälsningar
    Dansukker


    Ann-Louise
  • Hej!
    Mitt barnbarn tål ej majs , majsprodukter eller något som har ursprung från majs.
    Så min fråga är, kan man lita på att era produkter kommer från enbart sockerrör eller sockerbeta.
    Vissa produkter som t.ex. glukossirap maltodextrin utvinns ofta av majs då detta är en billig råvara.
    MVH
    Ewy
  • Hej Ewy,

    Alla våra produkter är tillverkade av sockerbeta och sockerrör förutom glykossirapen som är utvunnen ur vetestärkelse.

    Vissa av våra produkter innehåller även andra ingredienser än sockerbeta/sockerrör såsom exempelvis brun farin strö som innehåller maltodextrin, florsocker som innehåller potatisstärkelse och brödsirap som innehåller malt. Detta står dock på våra förpackningar.

    Vänligen,
    Dansukker
    Sofia
  • Hej,
    finns det ekologiskt socker utan långa transporter av antingen råvaror eller färdigt socker?
    mvh Kerstin
  • Hej Kerstin!

    I dagsläget har vi, i Sverige, endast ekologiskt socker från rörsocker som främst odlats i Sydamerika. Förhoppningsvis får vi, under 2020, tillräckligt stor mängd ekologiska sockerbetor från Sverige och Danmark, så att vi kan lansera ett ekologiskt strösocker från betor.

    Vi har närproducerat strösocker, "Från Sverige" märkt i en 2kgs påse som odlats lokalt, från beta, som ett alternativ.

    Vill du läsa mer om vår odling och processen, läs gärna mer på vår hemsida.
    https://www.dansukker.se/se/om-socker/haallbar-odling-och-produktion.aspx
    Ann-Louise
  • Å så bra att det äntligen, äntligen ska komma ett ekologiskt socker från betor! Som det grämt och grämer mig att köpa ekologiskt rörsocker för att få kalla ostkakan jag gör för ekologisk! Mvh Kristin
  • Hej Kristin,

    Vad kul att du är så glad över vår nya lansering. I höst kommer äntligen det ekologiska sockret från svenska betor!

    Soliga hälsningar,
    Dansukker
    Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.